2013. október 15., kedd

Tóth Zoltán: "Hiányzik belőlem a fizikai exhibicionizmus,"

Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója, gitárosa, dalszerzője. A Húsvéti hó cím egyértelmű utalás a csapat idén márciusban elhunyt énekesére, Bódi Lászlóra, azaz Cipőre.
A Húsvéti hó 12 dalának túlnyomó része már Cipő halála után készült, erre a lemezre. A kivételt a záródal, az elhunyt énekessel rögzített Felfedezni várost jelenti.
"Előbbit nem a Republic számára írtam, és nagy szerencse, hogy Cipő felénekelte, így válhatott egy múltból küldött meglepetés ajándékká a rajongók számára" - mondta Tóth Zoltán az MTI-nek.

A pop és a rock határán működött, rendkívül népszerű Republic 1990-től 23 éven át, egészen Cipő idei haláláig létezett, 37 lemezt adott ki és számos szakmai elismerést kapott.

"A lemez címe, és a címadó szám szövegét áthatja a Cipőre utaló tartalom, de a húsvéti hó általánosabbat is jelent, a havazás húsvétkor a ragaszkodó és nehezen eresztő múltat szimbolizálja. Cipő zűrzavaros, nehéz életén mindig átsütött egy bizonyos tartás és magasabb lelki-égi kapcsolat. Művészete is ebből a forrásból eredt" - magyarázta a gitáros.

A lemez hangzása jellegzetesen republic-os, Tóth Zoltán azt mondta, ezt ha szeretné, se tudná megkerülni. Hozzáfűzte: automatikusan nyúl a korábbi évek alatt kifejlesztett és bevált hangszerelési megoldásaihoz. "Természetesen Cipő nélkül nem lehet Republic-lemezt készíteni, de az a Republic már egy múltbéli kaland".
A zenész mindennél izgalmasabbnak nevezte, hogy az egyszerre megszólaló hangszerek éppen milyen harmóniát fejeznek ki, milyen összérzetet keltenek és miért.

"A Republic-ban többféle komponens volt egységbe olvasztva. Az egyik a nagyon régi, korai beat hangzások következetes megjelenítéséről szólt, voltak azonosulások a new wave korszakból, folkos elemek is megjelentek, és voltak a kifejezetten saját fejlesztésű soundok, ami például A 67-es út című dalban hallható" - jegyezte meg.

A Republic-ban Cipő írta a legtöbb zenét és szöveget, mellette Tóth Zoltán egyedül ötven számot írt, emellett tíz instrumentális felvételt komponált, húsz dalt pedig társszerzőként jegyez. A basszusgitáros Boros Csaba és a gitáros Patai Tamás is írt dalokat.

"A Republic a Cipő személyisége által erősen átszőtt és meghatározott történet volt, amelyet meg kell őrizni a méltóságnak. Hogy az új kaland rezonál-e bármiben múltbéli elemekkel, az felfedi magát, ilyen irányú szándékolt ambícióim nincsenek" - magyarázta a zenész.

A GrundRecords gondozásában október 18-án megjelenő lemez olyan szólóanyag, amelyen egy időközben megalakult zenekar, a Köztársaság Park játszik: Veér Bertalan zongorázott és hegedült, Perger István Guszty ütőhangszereken játszott, a Sugarloafból ismert Győri Balázs basszusgitáron, Pesti Viki gitáron, Loch Lívia shakeren és vokálozott is.

A dalokat Tóth Zoltán maga énekelte fel, holott a Republic-ban 23 éven át nem ő volt a frontvonalban.
"A megszokott, amolyan töprengő-tevékeny zenei pozíciómból nagyon kimozdítottak a körülmények. Hiányzik belőlem a fizikai exhibicionizmus, amelyet a frontemberséghez tartozónak gondol az ember. Eddig három olyan alkalom volt nemrégiben, amikor megélhettem ezt a szerepet. Érdekes érzés, valahogy mégiscsak átcseréli az embert, jó és természetes élménnyé változik" - fejtette ki.

Cipő márciusi halála után a Republic tagjai különféleképpen gondolkodtak a folytatásról. Ez oda vezetett, hogy április óta Republic 67 néven Sipos F. Tamás énekessel, de Tóth Zoltán nélkül működnek a többiek.
"A témakörrel kapcsolatos véleménykülönbség mindig is meglehetett, csak a körülmények a tragédia után hozták felszínre. Az volt a gondom, hogy ha egy formáció folytatólagos utódnak tekinti magát, akkor ezzel leminősít egykoron létező egyedi kvalitásokat, magasságokat, amelyekkel a csapat valaha rendelkezett. Persze bárki ott és akkor játszik régi dalokat, ahol és amikor csak akar" - mondta erről az MTI-nek a zenész.

Tóth Zoltán és a Köztársaság Park koncertrepertoárja fele részben már az új dalokból áll, de szerepelnek benne az általa írt Republic-számok, köztük az Emberlelkű földeken, az Ezer kincs, ezer nyár, a Nem volt még soha így vagy az Ég veled most. "Cipő szerzeményei előtt is tisztelgünk, mindebben segít nekünk gyakori vendégünk, Bordás Anasztázia, egy nagyszerű hangú énekes".

A Húsvéti hó című anyagot hamarosan élőben is bemutatják.
Nyomj lent egy lájkot, ha kedveled a Republic dalait.