2016. február 23., kedd

Ma 26 éves a Republic - érdekességek a csapatról

Ma 26 éves a Republic - boldog születésnapot kívánunk.

1990. február 23-án alakult az együttes, a lemezborítóikon szereplő hal is átvitt értelemben ezt szimbolizálja.

Az alapítók: Bódi László - Cipő, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi László és Boros Csaba.

A Republic legmeghatóbb dalaiért klikk

Az első közös daluk az Ahogy a halak című, amiben ugyan már megjelent a hal, de még nem ez volt a jel.

Első lemezük felvételekor Kispesten, egy halászcsárda kerítésén láttak meg egy hasonló szimbólumot. A jelképpé váló halat végül Cipő rajzolta le. Csak később derült ki, hogy az együttes ráadásul a halak jegyében„született”.

Cipő korábban írt néhány dalszöveget a Känguru együttesnek, majd 1989 őszén elkezdte szervezni első komoly zenekarát, amelynek már tudta is a nevét.

„Tőlem származik az elnevezés, amelynek eredetileg semmi köze nem volt ahhoz, hogy 1989. október 23-án kikiáltották Magyarországon a köztársaságot. Jó érzés kimondani azt, hogy Republic" – magyarázta a névválasztást. Cipő mindent megtervezett az együttessel kapcsolatban.

„Gitárzenét akartam, billentyű nélkül. Hiába voltam zongorista, nem akartam, hogy valamiféle szintetizátor nyerítsen. Ehhez passzolt a név, van ereje és jelentése, és formailag, grafikailag is megfelelt minden elvárásnak."

A terv megvalósításánál Cipőt a kisvárdai múlt is segítette. „Amikor a Time zenekarban játszottam, jeleztem a srácoknak, van egy barátom, aki nagyon jó dalokat ír" – idézte fel a könyvben Nagy László Attila, aki korábban a Cipőfűző dobosa volt, aki az énekes Szilágyi Lászlóval szintén a fővárosban próbált szerencsét. Utóbbi végül összehozta Cipőt a gitáros Tóth Zolival, akinek a házi stúdiójában vették fel a Republic első számát Ahogy a halak címmel. Innen ered az együttes jele, a hal.

"Soha nem akartam énekes lenni, elsősorban szerzőnek tartom magam. Dalokat akartam írni" – magyarázta Cipő, aki nyolcadikosként alapította első könnyűzenei formációját.

„Egyszerűen nem találtunk basszusgitárost" – mondta Cipő, aki többször is próbálta megfűzni a kängurus Boros Csabát. 1990. február 23-án Csaba úgy döntött, átigazol a Republicba, és azóta is úgy tekintik: ezen a napon alakult meg a zenekar. Garázs című rádióműsorában Nagy Feró lejátszotta Repül a bálna című dalukat, és felpörögtek az események. Turnéztak a Beatricével, sőt lemezszerződést kaptak a Hungarotontól.