2013. július 4., csütörtök

Antal Timi veri ByeAlexet, de az igazi menő a Republic

1. ábra. Legnépszerűbb magyar előadók (említések száma)
Ha megkérdezzük a középiskolásokat, mi a kedvenc szabadidős tevékenységük, nagy részük biztos azonnal rávágja, hogy a zenehallgatás.

Épp ezért, az Életmód, értékrend és szervezeti részvétel a középiskolások körében című közvélemény-kutatásuban jelentős szerepet kapott ez a téma is. Fontosnak tartották megtudni, hallgatnak-e magyar nyelvű zenét a megkérdezett fiatalok, illetve melyek a kedvenc előadóik.

Zenei preferenciák, rádióhallgatási szokások

Eredményeink alapján a XI-XII. osztályos fiatalok több mint nyolcvan százaléka hallgat magyar nyelvű zenét. Bár inkább a városon lakók mondták, hogy nem hallgatnak magyar zenét, a magyar zenét nem hallgatók és az állandó lakhely típusa között nincs szignifikáns kapcsolat.

A kedvenc magyar előadók toplistáját a Republic és az Edda vezeti (1. ábra), ami azért is meglepő, mivel az említett zenekarok nem feltétlenül tartoznak a mai fiatal generációhoz. E két együttes népszerűségében valószínűleg befolyásoló tényező, hogy ezek a szülők zenei kedvencei is.

A populáris klasszikus rockzene (Republic, Edda), illetve a populáris metál kategóriába sorolható Tankcsapdát, a mai korok népszerű előadói követik a népszerűségi listán. Az elmúlt egy-másfél év legnépszerűbb magyar előadója Majka, aki nem véletlenül a megkérdezettek szerint a negyedik legkedveltebb előadó.

A Hooligans együttes évek óta a csúcson van, viszont az Antal Timi népszerűségéhez az erdélyi származása mellett jelentősen hozzájárult, hogy Magyarország legnézettebb tehetségkutatójában, az X-Faktorban tűnt fel, talán még egy éve sem.

Népszerű tehetségkutatósokkal egyébként tele van a toplista: Tóth Gabi, Caramel, Vastag Csabaés az ugyancsak erdélyi Baricz Gergő is a kedvencek között van. Meglepő, hogy a sokat mediatizált ByeAlexetalig öt válaszoló nevezte kedvencének, igaz, ő csupán az év elején tűnt fel a popzenei piacon. Jelentős helyet foglalnak a mulatós kategóriába sorolható előadók is, jelen esetben Jolly és a Románcokra, valamint Nótár Mary-ra gondolunk.

Még info a kutatásról ITT.

Nyomj lent egy lájkot, ha kedveled a Republic dalait.